Kjære leser

Ukens røde rose går til Morten Høglund Frps utenrikspolitiske talsmann.

“- Vi må åpne døren for å snakke med Hamas på sikt, sier Morten Høglund, Frps utenrikspolitiske talsmann, under sitt besøk i Gaza.

Han mener det er et dilemma å få satt igang det omfattende gjenbyggingsarbeidet uten å snakke med de lokale makthavenrne, nemlig Hamas.

Beit Lahiya, Gaza  (Scanpix/AP)

Høglund var med på en FN-tur rundt i Gaza og fikk se nabolag som var totalt jevnet med jorden, der folk nå lever i små hvite telt, han fikk se et titall kyr som lå døde i nabolaget Jabalya – kuer som nok ikke var hamas-medlemmer. Han så hvordan tusenvis av sivile var rammet av Israelske angrep, og han så hvordan israelerne hadde bombet store deler av Gazas næringsliv tilbake til null.

- Jeg var rundt og så flere fabrikker som var jevnet med jorden, blant annet kjeks- og iskremfabrikker. Som representant for et næringsvennligparti er det trist å se at det som skaper arbeidsplasser og mat blir så totalt ødelagt, sier Høglund.

Høglund representer det partiet i Norge som har gått lengst i å forsvare Israels krigføring. Partiet med formann Siv Jensen i spissen har vært klare på at også Israel må få forsvare seg.

Nå medgir derimot deres utenrikspolitiske talsmann at Israel må se på hvordan de går fram.

- Det er berettighet å utfordre Israel på hvordan de fører kampen mot terror. Det internasjonale samfunnet bør hjelpe landet til å føre denne kampen på en mer akseptabel måte som ikke tar livet av sivile. Heller det enn å bare komme med kritikk.”"

http://www.nrk.no/nyheter/utenriks/1.6465456

Kjære leser

Empati:

Dette  minner  meg om Kåre Willoch sin kuvendig i palestina spørsmålet.Kåres tur til Palestina  var med på  å snu norsk historie og landets syn på Israel. Det sies at det var et møte mellom Willock og en gammel palestinsk mann som var blitt fordrevet av israelerne, som gjorde at han endret sitt syn og så det palestinske folket sin lidelse. Dette har å gjøre med den mennesklige tilstedeværelsen eller mangel på tilstedeværelse av empati. Det å ha innlevelse i et annnet menneske sin skjebne:

“Ingenting konkurrerer med å se og høre, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

—?Jeg er fristet til å be Frp lage direkterute fra partihovedkvarteret til Gaza, for ingenting konkurrerer med å se og høre. Jeg berømmer Morten Høglund for å ha reist. Jeg kjenner han som en etterrettelig utenrikspolitiker som det er grunn til å høre på, men jeg synes han i rettferdighetens navn bør si at det Frp fortalte det norske folk under krigen der nede har de nå snudd på, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

13. januar i år, mens Israel bombet Gaza, sa Frp?s utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund og Siv Jensen at UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger var en del av problemet, ikke løsningen. De sto også fast på Frp?s forslag til alternativt statsbudsjett om at Norges støtte til UNRWA burde kuttes med 50 prosent.

Men etter at Høglund onsdag besøkte Gazastripen og så ødeleggelsene på nært hold, uttalte han til NTB at «det er definitivt ikke tid og rom for å gjøre dette nå [...] UNRWA er selve livlinjen for befolkningen på Gazastripen.»

http://www.dagbladet.no/2009/02/06/nyheter/innenriks/politikk/regjeringen/utenriks/4719847/

Malplassert person:

Jeg har alltid sett på Høglund som en malplassert person. Som også påpekt av andre bloggere, er det debatter hvor det kan sees at han har slitt med å stå for den linjen som partiet står for.  Utenrikspolitikk har tradisjonelt ikke vært FRp sin fremste front. Frp har først og fremst satset på innenrikspolitiske saker for å øke sin oppslutning, derfor tror jeg heller ikke at de i særlig grad har vektlagt  hvem som skal representere dem i denne typen spørsmål. Nå når Frp søker å oppgradere seg i forhold til utenrikspolitikk så spørs det om ikke FRp ledelsen vil få ham fjernet. Hvordan de behandler personer som står for en annen linje enn partiledelsen kan leses her:

http://www.dagbladet.no/2009/02/06/nyheter/politikk/frp/4730136/

Partiavvikeren:

Etter utspillet til Morten Høglund tok det ikke lang til før den partilojale Per Sandberg kom på banen.

Ikke bare avviste Per Sandberg Høglund sitt utspill. Han gikk enda lengre, og mente at FN burde gå inn i Gaza og fjerne Hamas fra jordens overflate. Dette var et utsagn mer i partiets ånd. Men det forteller noe mer . At den som definerer partiets politiske rammer er frp sin toppledelse. Og her befinner ikke partiet sin utenrikspolitiske talsmann seg inn:

“Siv Jensen avviser at Frp har snudd.

—?Morten Høglund beskriver bare en virkelighet her og nå, nemlig at i dagens situasjon er UNRWA helt nødvendig for å gi humanitær hjelp. Men vår primære kritikk av UNRWA ligger fast: De har utspilt sin rolle og på skoler de støtter finner man blant annet lærebøker som ikke anerkjenner Israels eksistens, sier Jensen til Dagbladet.”

http://www.dagbladet.no/2009/02/06/nyheter/innenriks/politikk/regjeringen/utenriks/4719847/

Jeg har alltid hatt respekt for folk som tør å utfordrer systemet. All ære til Morten Høglund som utfordrer Frp sitt parti system i dette viktige spørsmålet.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende